Jesenná torta s javorovou vrstvou a nadýchanou javorovou cukrovou polevou
Torta poteší, je sladká
a jemne voňavá.
Prísady
Koláč
3 a ¾ šálky múky s prísadou kypriaceho prášku
½ lyžičky zázvoru
¾ šálky (1 a pol kúska) zmäknutého neslaného masla
½ šálky cukru
3 veľké vajcia izbovej teploty
1 a ½ šálky javorového sirupu
¾ šálky horúcej ody
Cukrová poleva
2 vaječné bielky
½ šálky javorového sirupu
¾ šálky cukru
¼ čajovej lyžičky vínneho kameňa (súčasť prášku do pečiva)
¼ lyžičky soli
1 lyžička vanilkového extraktu
¼ čajovej lyžičky javorového extraktu
Obloha
1 šálka sekaných orechov
Príprava
Koláč
Predhrejte rúru na 177°C. Vymastite a slabo vysypte múkou dve okrúhle formy o priemere 23 cm a výške 5 cm. Potom vysteľte dná voskovým papierom. Do veľkej nádoby preosejte spolu múku a zázvor a odložte nabok. V inej veľkej nádobe vyšľahajte a cukor do penista, asi 3 minúty. Pridajte vajcia po jednom, zakaždým šľahajúc, kým sa dobre nespoja. Postupne zašľahajte javorový sirup. Po tretinách pridajte múčnu zmes, striedajúc to s vodou. Zakaždým vymiešajte dohladka. Rozdeľte cesto na pripravené formy a pečte 30-35 minút alebo kým vám špáradlo pichnuté do prostriedku neukáže, že koláč je hotový (je čisté, nelepí sa). Upečené nechajte vychladnúť vo formách (asi 10 minút). Uvoľnite z foriem a nechajte úplne vychladnúť na drôtenej mriežke.
Cukrová poleva
Do nádoby s dvojitým dnom dajte prvých 5 vecí zo zoznamu. Varte nad viacou vodou za stáleho šľahania elektrickým mixérom na strednej rýchlosti, až kým zmes nevytvára vrcholy (asi 5 – 7 minút). Odstavte hrniec zo sporáka. Pridajte vanilkový a javorový extrakt a ďalej šľahajte ešte minútu, kým je poleva dosť hustá na natieranie.
Keď je koláč vychladnutý, natrite polevu medzi vrstvy. Na polevu posypte asi tretinu šálky nasekaných orechov. Potom natrite vrch a boky torty. Nakoniec posypte vrch torty zvyšnými nasekanými orechmi.