Uverejnené

Kávový koláč s javorovým sirupom

Kávový koláč s javorovým sirupom

Kávový koláč s javorovým sirupom

Čas prípravy: 2 hodiny

Prísady

Koláč

1 balíček sušeného droždia

¼ šálky vlažnej vody

1 šálka plnotučnej smotany (šľahačky)

3 vaječné žĺtky, jemne ušľahané

2 kávové lyžičky javorového sirupu (príchute)

3 šálky preosiatej múky

¼ šálky cukru

1 čajová lyžička soli

½ šálky neslaného masla

2 lyžice medu

6 lyžíc neslaného masla

Škoricovo-javorová plnka

1 šálka kryštálového cukru

2/3 šálky jemne nakrájaných pekanových orechov

2 čajové lyžičky javorového sirupu (príchute)

2 čajové lyžičky mletej škorice

Medová poleva

1 šálka preosiateho ?? cukrárskeho cukru

2 lyžičky medu

1 lyžica mlieka

1 lyžička javorového sirupu (príchute)

Príprava

Koláč

V malej nádobe rozmrvte droždie vo vlažnej vode a miešajte, kým sa nerozpustí. Pridajte smotanu (šľahačku), vaječné žĺtky a javorový sirup (príchuť). Dobre premiešajte. Preosejte spolu múku, cukor a soľ do mixovacej nádoby. Nasekajte do nej ½ šálky masla a premixujte, kým sa nevytvoria hrubé omrvinky. Vmiešajte krémovú zmes, miešajúc iba dokým spolu neprevlhne. Rozdeľte cesto na tretiny a každú vytvarujte do kruhu a roztlačte dlaňou. Zabaľte každú do plastikovej fólie a nechajte cez noc v chladničke.

V malej rajnici zmiešajte med a 6 lyžíc masla. Slabo prehrejte, kým sa maslo nerozpustí. Vychlaďte na izbovú teplotu. Pripravte si škoricovo-javorovú plnku a odložte nabok. Vyberte z chladničky jednu časť cesta a rozvaľkajte na priemer 30 cm. Preložte do vymastenej pizzovej formy o priemere 36 cm alebo použite veľkú fóliu na pečenie. Potrite cesto jednou tretinou medovo-maslovej polevy a posypte jednou tretinou škoricovo-javorovej plnky. Vyvaľkajte ďalšiu časť cesta z chladničky a položte ho na prvé vo forme. Postupujte ako pri prvom. To isté opakujte aj s poslednou časťou. Dajte 5 centimetrový krájač alebo vodový pohár do stredu kávového koláča a použite ho ako vodidlo. Ostrým nožom rozkrojte koláč na 16 dielov (mesiačikov), a to od okraja kruhu po okraj biskvitového krájača (pohára) v strede. Preverte si, či ste prekrojili všetky vrstvy. Odstráňte krájač zo stredu. Nadvihnite široký okraj jednej časti (mesiačika) a jemne stočte niekoľkokrát tak, aby ste vytvorili tvar vývrtky. Položte naspäť na formu. Toto skrúcanie zopakujte so všetkými dielikmi (mesiačikmi). Prikryte koláč a nechajte ho rásť, kým nezdvojnásobí svoju veľkosť, asi 1 až 1 a štvrť hodiny. Pečte v predhriatej rúre na 177°C asi 25 minút alebo dozlata. Uvoľnite z formy alebo fólie na pečenie tak, že uvoľníte okolo okrajov. Potom prevráťte na inú fóliu na pečenie. Dajte chladiacu mriežku na spodok koláča a prevráťte ho, aby bol na chladiacej mriežke správnou stranou hore. Ešte kým je teplý, pokvapkajte ho medovou polevou.

Uverejnené

Jesenná torta s javorovou vrstvou a nadýchanou javorovou cukrovou polevou

Jesenná torta s javorovou vrstvou a nadýchanou javorovou cukrovou polevou

Jesenná torta s javorovou vrstvou a nadýchanou javorovou cukrovou polevou

Torta poteší, je sladká

a jemne voňavá.

Prísady

Koláč

3 a ¾ šálky múky s prísadou kypriaceho prášku

½ lyžičky zázvoru

¾ šálky (1 a pol kúska) zmäknutého neslaného masla

½ šálky cukru

3 veľké vajcia izbovej teploty

1 a ½ šálky javorového sirupu

¾ šálky horúcej ody

Cukrová poleva

2 vaječné bielky

½ šálky javorového sirupu

¾ šálky cukru

¼ čajovej lyžičky vínneho kameňa (súčasť prášku do pečiva)

¼ lyžičky soli

1 lyžička vanilkového extraktu

¼ čajovej lyžičky javorového extraktu

Obloha

1 šálka sekaných orechov

Príprava

Koláč

Predhrejte rúru na 177°C. Vymastite a slabo vysypte múkou dve okrúhle formy o priemere 23 cm a výške 5 cm. Potom vysteľte dná voskovým papierom. Do veľkej nádoby preosejte spolu múku a zázvor a odložte nabok. V inej veľkej nádobe vyšľahajte a cukor do penista, asi 3 minúty. Pridajte vajcia po jednom, zakaždým šľahajúc, kým sa dobre nespoja. Postupne zašľahajte javorový sirup. Po tretinách pridajte múčnu zmes, striedajúc to s vodou. Zakaždým vymiešajte dohladka. Rozdeľte cesto na pripravené formy a pečte 30-35 minút alebo kým vám špáradlo pichnuté do prostriedku neukáže, že koláč je hotový (je čisté, nelepí sa). Upečené nechajte vychladnúť vo formách (asi 10 minút). Uvoľnite z foriem a nechajte úplne vychladnúť na drôtenej mriežke.

Cukrová poleva

Do nádoby s dvojitým dnom dajte prvých 5 vecí zo zoznamu. Varte nad viacou vodou za stáleho šľahania elektrickým mixérom na strednej rýchlosti, až kým zmes nevytvára vrcholy (asi 5 – 7 minút). Odstavte hrniec zo sporáka. Pridajte vanilkový a javorový extrakt a ďalej šľahajte ešte minútu, kým je poleva dosť hustá na natieranie.

Keď je koláč vychladnutý, natrite polevu medzi vrstvy. Na polevu posypte asi tretinu šálky nasekaných orechov. Potom natrite vrch a boky torty. Nakoniec posypte vrch torty zvyšnými nasekanými orechmi.

Uverejnené

Torta s cukrovou polevou z javorového sirupu

Torta s javorovým sirupom

Torta s cukrovou polevou z javorového sirupu

Tento výborný koláč má dvojnásobnú dávku vône javorového sirupu: jedna je v koláči, druhá v smotanovo-tvarohovej cukrovej poleve.

Pamätajte na to, že javorový sirup má vplyv na dĺžku pečenia tohto koláča: pečenie trvá skoro hodinu.

(10 porcií)

Prísady

Koláč

3 šálkyp polohrubej múky

1 polievková lyžica prášku do pečenia

1 čajová lyžička soli

1/2 šálky (1 kúsok) masla izbovej teploty

2 lyžice nehydrogenovaného tuhého rastlinného tuku na pečenie izbovej teploty

2 šálky pravého javorového sirupu (najlepšie typ B)

3 veľké vaječné žĺtky

1 veľké vajce

1 ¼ šálky plnotučného mlieka

1 šálka orechov, opražených a nahrubo nasekaných

Poleva

3 šálky práškového cukru

1 balenie tvarohu (smotanového syra) izbovej teploty (22 dkg)

1/2 šálky (1 kúsok) neslaného masla izbovej teploty

2 lyžice pravého javorového sirupu (najlepšie typ B)

opražené polovičky vlašských orechov

Špeciálne pomôcky

Dve tortové formy o priemere 20 cm a výške 5 cm

Príprava

Koláč

Mriežku umiestnite do stredu rúry a rúru predhrejte na 163°C. Dve tortové formy o priemere 20 cm a výške 5 cm vymažte maslom. Vyložte dno foriem pergamenovým papierom a vymažte ho maslom. Formy vysypte múkou, prebytočnú vytraste.Preosejte 3 šálky múky, prášok do pečenia a soľ do misy strednej veľkosti. Elektrickým mixérom šľahajte maslo a rastlinný tuk vo veľkej nádobe, až kým zmes nezosvetlie a nebude “nadýchaná”. Pridajte javorový sirup a šľahajte dohladka, asi tri minúty. Postupne po jednom pridajte žĺtky a vajce, po každom pridaní šľahajte, kým sa dobre spoja s masou. Vošľahajte múčnu zmes (v troch dávkach) striedavo s mliekom (vo dvoch dávkach). Za stáleho miešania pridajte orechy. Cesto rovnomerne rozdeľte do oboch pripravených tortových foriem (asi 3 a pol šálky do každej). Vrchy zarovnajte.

Pečte obe cestá, kým sa cesto nelepí na skúšobné špáradlo, asi 50 až 55 minút. Po upečení nechajte vychladnút na mriežkach vo formách. Malým nožom dookola uvoľnite bočné strany. Obráťte upečené cestá na mriežky, odstráňte pergamon. Nechajte cestá úplne vychladnúť.

Poleva

Preosejte práškový cukor do misy strednej veľkosti. Vo veľkej nádobe vyšľahajte elektrickým mixérom tvaroh (smotanový syr) a maslo dohladka. Pridajte práškový cukor a javorový sirup a šľahajte dohladka (neprešľahajte, pretože poleva môže príliš zmäknúť).

Zúbkovaným nožom odrežte vyklenutú časť každého upečeného cesta, aby ste vytvorili rovný povrch. Položte jedno upečené cesto na podnos odrezanou časťou hore. Lyžicou poukladajte navrch na kôpky jednu šálku polevy, rovnomerne rozotrite k okrajom. Prikryte druhým upečeným cestom, odrezanou časťou smerom nadol. Rozotrite zvyšnú polevu rovnomerne po povrchu a stranách torty. Naaranžujte polovičky orechov okolo vrchného okraja torty.

Nakrájajte tortu na porcie a servírujte.

UROBTE SI VOPRED: Tortu môžete urobiť deň vopred. Prikryte tortovým vrchnákom (poklopom) a dajte chladiť. Pred servírovaním preneste do miestnosti s izbovou teplotou.

Uverejnené

Kurča s javorovým sirupom

Kurča s javorovým sirupom

Kurča s javorovým sirupom

Radi experimentujete? Potom skúste nasledujúci recept! Kuracie mäso s javorovým sirupom a jablkami sa k sebe skvele hodia!

POTREBUJEME:

– 4 kuracie štvrťky

– 4 lyžice javorového sirupu

– 1 jablko nakrájané na mesiačiky

– 1 lyžica sézamu

– soľ

– čierne korenie

POSTUP:

1. Kuracie kúsky opláchneme, osušíme a dáme na pekáč.

2. Zo všetkých strán ich osolíme a okoreníme. Pridáme nakrájané jabĺčko.

3. Na kurča odhadom nalejeme asi 4 lyžice javorového sirupu.

4. Nakoniec kurča posypeme sézamom a dáme piecť na 180 °C asi na hodinu. Občas

podlejeme vodou.

5. Pečieme do zlatista. Podávame s ryžou.

Uverejnené

Bravčové rezne s javorovým sirupom

Bravčové rezne s javorovým sirupom

Bravčové rezne s javorovým sirupom

Čas prípravy: 5 minút

Čas varenia: 25 minút (môže sa meniť podľa hrúbky rezňov)

Porcie: 4

POTREBUJEME:

4 bravčové rezne

2 lyžice masla alebo rastlinného oleja

1/4 šálky pomletej cibule plus 1 stredne veľká nakrájaná cibuľa

1 lyžica jablkového muštu (vína) alebo biely ocot

1 čajová lyžička čili-korenia

1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia

1/4 šálky javorového sirupu

1/4 šálky vody

1-2 lyžice Worcesterskej omáčky

soľ podľa chuti

asi 1 lyžica múky na zahustenie zápražky

POSTUP:

1. Predhrejte rúru na 200°C. Nahrejte maslo alebo olej vo veľkej panvici na strednej teplote. Vyklepte rezne dosucha cez papierový obrúsok. Rezne trochu posoľte, potom ich na panvici opražte z každej strany dohneda. Nechajte ich v panvici, len kým nezhnednú, potom ich vyberte do hlbokej zapekacej misy alebo panvice. (Ak sú rezne veľmi tenké a už sa dostatočne prepiekli, vynechajte vloženie do rúry a prikryte ich zľahka alobalom, kým budete robiť omáčku.)

2. Pridajte zomletú cibuľu do panvice, v ktorej ste opiekli mäso, a rýchlo ju 2-3 minúty opražte, kým nezačne hnednúť. Pridajte ocot, čili-korenie, čierne korenie, javorový sirup, vodu a Worchesterskú omáčku a priveďte do varu. Nalejte túto omáčku na rezne v zapekacej mise. Znížte teplotu na 175°C a pečte nezakryté: 10-15 minút hrubé rezne a 5-10 minút tenké rezne.

3. Môžete urobiť: do panvice, v ktorej ste robili omáčku, pridajte trochu oleja a zahrejte ho ma strednú teplotu. Pridajte nakrájanú cibuľu, a kým sa pečú rezne, povarte do zhnednutia tak, aby cibuľa nabrala na seba všetku zvyšnú omáčku.

4. Dajte rezne na servírovaciu misu a zľahka prikryte alobalom. Nalejte omáčku do panvice,

v ktorej ste opiekli rezne, a zašľahajte lyžicu múky na zahustenie šťavy. Podľa chuti osoľte, prelejte omáčku (a cibuľu) cez rezne a podávajte.

Uverejnené

Americké palacinky z cmaru

Americké palacinky z cmaru

Staré dobré americké palacinky z cmaru

Americké (i kanadské) palacinky sa nazývajú „pancakes“ (čítaj penkejks, doslova koláče z panvice), ale občas ich nájdete aj pod názvami hotcakes, griddlecakes alebo flapjacks.

Takmer vždy sa používa kypriaci prášok alebo sóda. Niekto by povedal, že sú to skôr lievance, ale opak je pravdou. Chuť je skôr palacinková – proste ako keď si doma namiesto klasickej tenkej urobíte poriadne hrubú palacinku. Obvykle sú sladké bez akýchkoľvek ďalších korení, teda okrem vanilky alebo vanilkového extraktu. Ale v niektorých receptoch sa pre ozvláštnenie chuti korenie používa.

Tradičné „pancakes“ sú dosť hrubé v porovnaní našimi, ich hrúbka je zhruba 1cm. Najbežnejšou polevou je javorový sirup a maslo, ale môžete si ich dať s čokoládou, ovocím, zmrzlinou atd. 🙂

Cesto pozostáva z múky, krupicového cukru, mlieka alebo cmaru, soli a kypridiel. Namiesto cmaru môžeme použiť aj mlieko, ale práve s cmarom sú palacinky nadýchané a majú úžasnú chuť. Všetky prísady majú mať izbovú teplotu, inak sa mokré ingrediencie zrazia. Veľmi dôležité je cesto „nepremiešať“ – keď zmiešavate suché prísady s mokrými,

v ceste by MALI BYŤ hrudky, nie veľmi veľké, nie veľmi malé. Tieto hrudky zmiznú počas pečenia a pomôžu vytvoriť požadovanú bublinkovú textúru a ľahkú chuť. Ďalší trik, ktorý vám v tom pomôže, je nechať cesto odpočívať 45-60 minút, kým z neho začnete robiť palacinky. Tak si cesto rozvinie tú správnu konzistenciu, bublinky a všetky chute sa premiešajú a vytvoria tú najlepšiu palacinkovú chuť.

Ideálna veľkosť naberačky, ktorou cesto lejete na panvicu, je cca 75ml. Cesto na panvicu iba nalejte a nechajte ho, nech sa roztečie samo.

Priemerná porcia sa skladá z piatich palaciniek položených na sebe, veľkej lyžice masla a javorového sirupu podľa chuti. Treba však povedať, že je to veľká porcia!

Na tieto palacinky použite iba naozajstné maslo – žiadny olej nebo margarín nevytvorí to kúzlo! Čo sa týka javorového sirupu, tu už záleží na osobnej preferencii.

Čas prípravy: 100 minút

Porcie: 20 – 25 kusov

POTREBUJEME:

– 520 g preosiatej múky (1/2 polohrubá, ½ hladká)

– 4 lyžičky kypriaceho prášku

– 2 lyžičky sódy

– 110 g krupicového cukru

– 1 lyžička soli

– 4 vajcia (izbovej teploty)

– 960 ml vlažného cmaru

– 110 g rozpusteného masla

– 2 lyžičky pravého vanilkového extraktu

– horúci javorový sirup na poliatie

– maslo na pomastenie a podávanie

 

POSTUP:

1. Vo veľkej mise zmiešajte múku, kypriaci prášok, sódu, cukor a soľ.

2. V ďalšej mise rozšľahajte vajce, vlažný cmar, rozpustené maslo a čistý vanilkový extrakt.

3. Mokrú zmes nalejte do suchej a vareškou zľahka premiešajte LEN do zmiešania. Cesto

NEPREMIEŠAJTE – mali by v ňom zostnať malé hrudky (nesnažte sa ich rozmiešať, inak

budú palacinky tvrdé a tuhé).

4. Nechajte cesto odpočívať 45 – 60 minút.

5. Rozohrejte panvicu na strednom plameni (alebo stupni) a vymažte ju asi lyžičkou masla.

6. Naberačkou (75 ml) nalejte cesto na rozpálenú panvicu. Keď spodok palacinky zhnedne,

obráťte ju (prvá sa obyčajne nepodarí) a znovu smažte do zhnednutia.

7. Pokračujte s ďalším cestom. Nepriľnavú pánvici už maslom nepotierajte a namiesto toho

ním potrite až hotové palacinky.

8. Ihneď podávajte. Naskladajte na seba 3 až 5 palaciniek, polejte horúcim javorovým

sirupom a navrch dajte poriadnu lyžicu masla.

 

Poznámka:

– Ak nedostanete čistý vanilkový extrakt, nahraďte 20 g cukru v ceste bio vanilkovým cukrom

(napr. Amylon).

– Ak nemáte poruke cmar, dajte do odmerky 4 lyžice citrónovej šťavy a doplňte mliekom do

960 ml. Premiešajte, nechajte 10 minút stáť a náhrada cmaru je na svete.

 

Uverejnené

Americké palacinky s javorovým sirupom

Americké palacinky

Americké palacinky s javorovým sirupom

K tomuto receptu sa hodia čučoriedky, či už záhradné, lesné, kanadské. A samozrejme nesmie chýbať javorový sirup.

Čas prípravy: 10 minút

Čas vyprážania: 30 minút

Porcie: 4

Prísady

Koláč

400 g hladkej múky

600ml mlieka

300 g čučoriedok

2 vajcia

1 čajová lyžička prášku do pečiva

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

1 polievková lyžica masla

1 polievková lyžica práškového cukru

štipka soli

olej na potretie panvice

Na zdobenie

javorový sirup

čučoriedky na zdobenie

Príprava

Koláč

Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva, sódou, soľou a cukrom. V druhej

miske zmiešame mlieko s vajcami, poriadne premiešame. Preosiatu múku zmiešame

s práškom do pečiva, sódou, soľou a cukrom. V druhej miske zmiešame mlieko s

vajcami, poriadne premiešame.

Suché a mokré suroviny dáme dokopy a vymiešame hladké cesto bez hrudiek. Aby

sme mali cesto ešte vláčnejšie, pridáme maslo a opäť poriadne vymiešame.

Do hotového cesta primiešame čučoriedky a začneme piecť menšie palacinky na

panvici. Môžeme ich robiť aj vyššie, aby nám čučoriedky ostali celé.

Zdobenie

Hotové palacinky ukladáme na seba. Keď máme všetky palacinky upečené, polejeme

ich javorovým sirupom a podľa uváženia posypeme zvyšnými čučoriedkami..