Uverejnené

Klasifikovanie / označovanie javorového sirupu

druhy javoroveho sirupu

Pre javorový sirup sa používajú dve rozličné klasifikácie: Americká a Kanadská klasifikácia. To môže niekedy spôsobiť nejasnosti a mierny zmätok, ak sú spotrebitelia sirupu z rôznych krajín sveta.

Javorový sirup používa na označenie stupne obsahujúce aj farebné triedy. Jediný rozdiel medzi Americkým a Kanadským označením je v terminológii. Americký systém používa , Stupne ( ABC ) , zatiaľ čo Kanadský používa dva stupne (Canada Grade A a Canada Processing Grade A) a štyri farebné triedy (Golden Delicate Taste, Amber Rich Taste, Dark Robust Taste, Very Dark Strong Taste).

Klasifikácia je založená na transparentnosti javorového sirupu, čo znamená množstvo svetla, ktoré prenikne / je prenesené cez vzorku sirupu. Výrobcovia používajú prístroj pre meranie prenosu svetla na klasifikáciu javorového sirupu. Percento prenosu svetla je porovnávané k hodnotám, priradeným k rôznym stupňom a javorový sirup je potom ohodnotený.

Na to aby bol sirup ohodnotený, každá vzorka musí spĺňať tieto požiadavky:

a ) nesmie fermentovať

b ) musí mať čistú a jednotnú farbu

c) musí mať javorovou chuť, ktorá je typická pre jeho farebný stupeň a byť bez nepríjemných vôní, alebo príchutí.

Nová klasifikácia stupňa javorového sirupu platná od roku 2017 je nasledovná:

Canada Grade A – Golden Delicate Taste (predtým Light) v ponuke nájdete tu
Prenos svetla je viac ako 75 % , farba je zlatistá, s jemnou chuťou a veľmi miernou a delikátnou arómou.

Canada Grade A – Amber Rich Taste (predtým Medium) v ponuke nájdete tu
Prenos svetla je medzi 50 % a 74,9 % , farba je jantárová, s typickou javorovou chuťou a miernou a sladkou javorovou arómou. Toto je typický druh sirupu používaný na palacinky, pri varení atď.

Canada Grade A – Dark Robust Taste (predtým Amber) v ponuke nájdete tu
Prenos svetla je medzi 25 % a 49.9 % , farba je tmavá, s intenzívnou a výraznou javorovou chuťou a arómou. Tento javorový sirup je veľmi výrazný a je tiež používaný na varenie či pečenie.

Canada Grade A – Very Dark Strong Taste (predtým Dark) v ponuke nájdete tu
Prenos svetla je menej ako 25 % , farba je veľmi tmavá, s plnou, výraznou chuťou karamelizovaného sirupu.

Viac informácií o novej klasifikácií javorového sirupu nájdete tu

A aký sirup teda použiť/kúpiť? Odpoveď nájdete tu

Uverejnené

10 vecí ktoré ste možno nevedeli o javorovom sirupe

javorovy sirup

1 ) Pre výrobu 1 litra javorového sirupu je potrebných až 40 litrov javorovej miazgy.

2 ) Javorový sirup a všetky výrobky vyrobené zo 100 % sirupu , sú tiež kóšer a vegánske potraviny.

3 ) Najväčším odberateľom Kanadského javorového sirupu je po USA ďaleké Japonsko kde spotreba sirupu stúpa každým rokom.

4 ) Pôvodní Američania spracovávali väčšinu javorového sirupu na granulovaný cukor, ktorý bol ľahšie skladovateľný a transportovateľný ako jeho tekutá podoba. Tento ,,Indiánsky cukor,, sa uskladňoval v nádobách z brezovej kôry nazývaných ,,mokuks,,.

5 ) Javorový sirup obsahuje antioxidanty, ktoré môžu spomaliť, alebo zabrániť chorobám spôsobeným voľnými radikálmi, ako cukrovka alebo rakovina. Porcia veľká ako ¼ šálky ( cca 60 mililitrov / 0.6 decilitra ) obsahuje toľko antioxidantov ako surová paradajka alebo brokolica.

6 ) Javorový sirup obsahuje vysoké hladiny fytohormónov a kyseliny abscisovej. Podľa výskumu je tento druh kyseliny prirodzenou obranou pri regulácii cukrovky a ďalších metabolických syndrómov.

7 ) Javorový sirup je viac efektívny ako brokolica, čučoriedky, mrkva či paradajky, v napomáhaní spomaľovania rastu rakovinových buniek v mozgu, prostate a pľúcach a tiež čiastočne aj v prsiach.

8 ) Už porcie ¼ šálky ( 60 mililitrov / 0.6 decilitra ) obsahuje viac kalcia ako rovnaké množstvo mlieka a viac draslíka ako banán. Je tiež dobrým zdrojom horčíka, fosforu, zinku a železa.

9 ) Obyvatelia Vermonte majú nezvyčajnú tradíciu osláv cukrovej sezóny – maškrtia na kombináciu javorového sirupu, šišiek a uhoriek v kôprovom náleve. Hovoria, že sladké a kyslé chute sa navzájom dopĺňajú.

10 ) Javorový sirup môže zamrznúť a roztopiť sa bez vplyvu na kvalitu.