Pre javorový sirup sa používajú dve rozličné klasifikácie: Americká a Kanadská klasifikácia. To môže niekedy spôsobiť nejasnosti a mierny zmätok, ak sú spotrebitelia sirupu z rôznych krajín sveta.
Javorový sirup používa na označenie stupne obsahujúce aj farebné triedy. Jediný rozdiel medzi Americkým a Kanadským označením je v terminológii. Americký systém používa , Stupne ( ABC ) , zatiaľ čo Kanadský používa dva stupne (Canada Grade A a Canada Processing Grade A) a štyri farebné triedy (Golden Delicate Taste, Amber Rich Taste, Dark Robust Taste, Very Dark Strong Taste).
Klasifikácia je založená na transparentnosti javorového sirupu, čo znamená množstvo svetla, ktoré prenikne / je prenesené cez vzorku sirupu. Výrobcovia používajú prístroj pre meranie prenosu svetla na klasifikáciu javorového sirupu. Percento prenosu svetla je porovnávané k hodnotám, priradeným k rôznym stupňom a javorový sirup je potom ohodnotený.
Na to aby bol sirup ohodnotený, každá vzorka musí spĺňať tieto požiadavky:
a ) nesmie fermentovať
b ) musí mať čistú a jednotnú farbu
c) musí mať javorovou chuť, ktorá je typická pre jeho farebný stupeň a byť bez nepríjemných vôní, alebo príchutí.
Nová klasifikácia stupňa javorového sirupu platná od roku 2017 je nasledovná:
Canada Grade A – Golden Delicate Taste (predtým Light) v ponuke nájdete tu
Prenos svetla je viac ako 75 % , farba je zlatistá, s jemnou chuťou a veľmi miernou a delikátnou arómou.
Canada Grade A – Amber Rich Taste (predtým Medium) v ponuke nájdete tu
Prenos svetla je medzi 50 % a 74,9 % , farba je jantárová, s typickou javorovou chuťou a miernou a sladkou javorovou arómou. Toto je typický druh sirupu používaný na palacinky, pri varení atď.
Canada Grade A – Dark Robust Taste (predtým Amber) v ponuke nájdete tu
Prenos svetla je medzi 25 % a 49.9 % , farba je tmavá, s intenzívnou a výraznou javorovou chuťou a arómou. Tento javorový sirup je veľmi výrazný a je tiež používaný na varenie či pečenie.
Canada Grade A – Very Dark Strong Taste (predtým Dark) v ponuke nájdete tu
Prenos svetla je menej ako 25 % , farba je veľmi tmavá, s plnou, výraznou chuťou karamelizovaného sirupu.
Viac informácií o novej klasifikácií javorového sirupu nájdete tu
A aký sirup teda použiť/kúpiť? Odpoveď nájdete tu