Koláč s javorovým sirupom a vlašskými orechmi
Prísady
Koláč
1 šálka javorového sirupu
1 šálka kyslej smotany
60 gramov roztopeného masla
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
1 veľké vajce
2 a 1/2 šálky polohrubej (alebo hladkej) múky
1 rovnú čajovú lyžičku sódy bicarbóny
1/2 šálky opražených, nahrubo nastrúhaných orechov
1/2 čajovej lyžičky soli
Poleva
2 šálky práškového cukru
3 polievkové lyžice javorového sirupu
5 polievkových lyžíc mlieka
Príprava
Koláč
1. Vyhrejte rúru na 180°C, potom nalejte spolu javorový sirup,roztopené maslo a kyslú
smotanu a vyšľahajte, aby sa spojili.
2. Pridajte vajce a znovu šľahajte, kým zmes nezhustne a nestane sa krémovou.
3. Preosejte spolu múku a sódu bicarbónu, potom pridajte opražené orechy a premiešajte.
Pridajte múku a orechy k zmesi s javorovým sirupom a miešajte, kým sa všetko dobre
zmieša a spojí dohladka.
4. Lyžicou naložte do štvorcovej formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie a pečte 30-
40 minút alebo kým sa cesto nelepí na špáradlo pichnuté doprostred cesta.
Poleva
Zmiešajte všetky ingrediencie. Popichajte špáradlom povrch koláča a nalejte na vrch koláča polevu. Toto pomôže zvýrazniť vôňu javorového sirupu a výborne zvlhčiť koláč.