Uverejnené

Mandľovo-javorový koláč

Mandľovo-javorový koláč

Mandľovo-javorový koláč z troch prísad,

bez múky

(Je tiež bezlepkový, bez mlieka a bez cukru.)

Nazvite ho, ako chcete; pointa je v tom, že tento recept využíva iba tri prísady, vyžaduje minimum času na prípravu a ľahko sa zje do 24 hodín.

Získate 6-8 malých výdatných kúskov.

Prísady

Koláč

1 ¼ šálky (120 gramov) mandľových vločiek (drviny, múky)

1/3 šálky (80 ml) javorového sirupu

3 bielka

štipka soli (nemusí byť)

čajová lyžička škorice (nemusí byť)

Príprava

Koláč

Predhrejte rúru na 180°C. Teraz niečo, čo trochu nechápem: originálny recept hovorí, že treba vymastiť a vystlať široký plech na pečenie chleba, ale ja ani presne neviem, čo to je, ani ho nemám. Tak som vymazala a vystlala štvorcový 20 centimentový plech a keď nastal správny čas, kvacla som naň zmes. Zmes zabrala asi ¾ plechu a rozšírila sa, keď sa to pieklo. Takže moja rada k veľkosti plechu na pečenie? Nemám potuchy.

V strednej alebo veľkej nádobe zmiešajte spolu mandľové vločky, javorový sirup, prípadne aj škoricu.

V osobitnej nádobe vyšľahajte bielky (a soľ) na tuhý sneh.

Vmiešajte lyžicu snehu do mandľovej pasty, aby sa zmes uvoľnila, potom jemne postupne vmiešajte zvyšok snehu. Vylejte túto zmes do nejakej formy a pečte 20-25 minút do zlatista. Skúste špáradlom, či je cesto prepečené. Ak áno, vyberte z rúry.