Palacinky s javorovým sirupom
Bez tejto lahôdky sú pravé americké nebo kanadské raňajky nepredstaviteľné. Tamojšie palacinky sú vďaka kypriacemu prášku nadýchané ako obláčiky. Milujú ich deti aj dospelí!
Čas prípravy: 15 minút
Čas vyprážania: 20 minút
Porcie: 4
POTREBUJEME:
– 200 g hladkej múky (môže byť aj polohrubá alebo obidva druhy v pomere 1:1)
– štipka soli
– 1 celé vajce a 1 žĺtok
– ½ balíčka prášku do pečiva
– 300 ml mlieka
– 15 g roztopeného masla
– javorový sirup a (roztopené) maslo na podávanie
– rastlinný olej na vyprážanie palaciniek
POSTUP:
1. Múku so soľou a kypriacim práškom preosejte do misky. Utvorte jamku a vlejte do nej vajce a žĺtok. Za stáleho miešania začnite pomaly prilievať mlieko. Keď ho prilejete polovicu, pridajte roztopené maslo a prešľahajte zmes dohladka. Vlejte zvyšné mlieko, ešte raz prešľahajte a nechajte cestíčko pár minút odpočívať.
2. Na rovnej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte trochu oleja. Malou naberačkou vlejte cesto (pred vyprážaním ho ešte raz prešľahajte), krúživým pohybom ho rozprestrite po panvici a palacinky opražte po obidvoch stranách dozlata.
3. Hotové palacinky podávajte teplé, preliate javorovým sirupom, prípadne maslom.