Uverejnené

Rýchle info

Čo je javorový sirup?
Javorový sirup je 100%  prírodné, zdravé a chutné sladidlo, ktoré sa používa namiesto bieleho cukru. Neobsahuje žiadne pridané sladidlá, farbivá ani konzervačné látky. Je to čistý prírodný produkt, ktorý si zamiluje naozaj každý, kto ho raz ochutná.

Na čo sa používa?
Používa sa na sladenie všetkých druhov jedál, od predjedál až po dezerty, ako sú: pečivo, palacinky, koláče, mäso, ryby, šaláty, omáčky, vločky, jogurty, koktaily, zmrzlinové a ovocné poháre, a tiež na sladenie mlieka, kávy a čaju.

Ako a kde sa vyrába?
Jeden liter čistého javorového sirupu sa vyrobí odparením vody zo 40 litrov javorovej miazgy. Sezóna zberu miazgy trvá každý rok len čosi viac ako mesiac. Dôvod je veľmi jednoduchý- teplota! Dátum zberu je závislý od počasia a lokalizácie. Obyčajne však od 15. marca do 25. apríla. Na zber je totiž potrebná nočná teplota pod 0° C a teplota +2° C až +15° C počas dňa.

Keď je veľká zima, len 2° C až 4° C, javorová miazga je pred koncentráciou veľmi chladná a priezračná. Čím je cez deň teplejšie, tým je javorová miazga teplejšia a tmavšia. Na konci sezóny zberu , keď je 12° C až 15° C počas dňa, javorová miazga je už teplá a tmavá.
Pri zbere sa najprv z miazgy vyrobí Light, potom Medium a na konci Amber. Všeobecne sa ale vyrobí 40% javorového sirupu Light, 40% javorové sirupu Medium a len 20% javorového sirupu Amber.

Náš javorový sirup aj všetky javorové produkty sú vyrobené aj balené priamo v Kanade, v provincii Quebec, ktorá je najväčším producentom javorového sirupu na svete.

Rozdiely a druhy javorového sirupu
Základný rozdiel medzi jednotlivými druhmi je len vo farbe (priepustnosti svetla) a v chuti!
V našom internetovom obchode nájdete tieto druhy javorového sirupu:

Light sa od r. 2017 označuje Golden, delicate taste(v USA Grade A) je najsvetlejší a má jemnú javorovú chuť
Medium sa od r. 2017 označuje Amber, rich taste (v USA Grade A) je stredne tmavý a má typickú strede výraznú javorovú chuť
Amber sa od r. 2017 označuje Dark, robust taste (v USA Grade B) je tmavý a má výraznú javorovú chuť
Dark sa od r. 2017 označuje Very dark, strong taste (v USA Grade C) je najtmavší a má plnú, výraznú chuť karamelizovaného sirupu

Viac o novej klasifikácií druhov, ktorá platí od roku 2017 nájdete na: https://fpaq.ca/en/federation/quality/grading-system/

Všetky druhy 100% javorového sirupu majú rovnakú hladinu prírodného (nie pridaného) cukru, ktorá je 66%.
Rozdiely v druhoch teda nevznikajú riedením a následnou zmenou kvality. Rôzne druhy sirupu produkuje samotný strom a všetky druhy sú rovnako kvalitné.

Skladovanie
Javorový sirup sa má pred otvorením skladovať pri izbovej teplote, na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení je nutné ho mať v chladničke. Otvorený vydrží minimálne 3 mesiace a aj dlhšie bez akýchkoľvek problémov. Javorový sirup môže zamrznúť a roztopiť sa bez vplyvu na kvalitu.